miercuri, 8 iunie 2011

Mierea de salcam

Mierea de rapiță am vândut-o... Acum avem de salcâm. Vineri am scos-o din faguri. Și e... delicioasă.

Iată și câteva amănunte despre mierea de salcâm:

Dintre numeroasele tipuri de miere, fiecare cu proprietățile ei specifice, mierea de salcâm este un tonic general, care calmeaza tusea și este folosită în tratarea asteniei și nevrozelor.

Mierea de salcâm conține vitaminele B1, B2, B6, B12, enzime, flavoane, flavonoide, compuși aromatici, fitohormoni, acizi organici (lactic, oxalic, citric, malic), dextrină, compuși ai azotului.

Ea are un conținut în fructoză mai mare decât al celorlalte tipuri de miere (41,7%) și conține 10% zaharoză + maltoză și 34,7% glucoză, avand pH-ul 4. În total, mierea de salcâm conține 435 substanțe.

Mierea de salcâm este monofloră, ceea ce înseamna că a fost culeasă în marea majoritate de la o singură specie de plantă - în acest caz din salcâm.

Caracteristici
Culoarea mierii de salcâm, imediat dupa recoltare, este transparentă, însă depinde de fagurii în care a fost făcută. Astfel poate avea nuanțe de la incolor la galben pai sau galben deschis.

Mierea de salcâm are un gust placut, dulce, este vâscoasă și fluidă și nu prezintă semne de cristalizare când este proaspată. Cristalizarea este un proces natural și depinde de raportul dintre glucoza și fructoza din componența mierii și de temperatura mediului. Datorită cantității mari de fructoză aceasta nu se cristalizează decât după un an și jumătate - doi ani, dar nici atunci în totalitate.

Mirosul este specific. Trebuie să ținem cont însă că mirosul pronunțat de salcâm este un semn al falsificarii mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm.
Rețineți! Mirosul pronuntat de salcam este un semn al falsificării mierii prin introducerea unei infuzii de flori de salcâm.

Indicații terapeutice
Principala calitate a mierii de salcâm este aceea de calmare a tusei. Este antiseptică și este folosită în tratamentul asteniei și nevrozelor.
Mai este recomandata în:
Gastrita hiperacidă - mierea de salcam, diluată în apă caldă și luată cu 90-120 de minute înaintea mesei, diminuează aciditatea gastrică și se absoarbe repede, calmând pirozisul "arsurile" (o lingură de miere în 100 ml apă);
Ulcer - este foarte buna mierea de salcâm diluată în 200 ml de lapte nefiert. Amestecul se bea seara înainte de culcare. Bineînteles cura se face ținând și un regim alimentar adecvat.

Mierea de salcâm este un excelent tonic pentru copii, convalescenți, pentru întărirea sistemului imunitar și pentru gravide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu